UROCZYSTA MSZA POLOWA W LESIE BOGULIŃSKIM

W minioną niedzielę, 30 sierpnia 2020 roku przedstawiciele Fundacji Stworzenia Pana Smolenia wzięli udział w uroczystej mszy polowej ku czci ofiar II wojny światowej. Uroczystość miała miejsce w lesie bogulińskim, w okolicy miejscowości Sowinki. Przypomnijmy, że według zeznań świadków w roku 1940, w pobliskich lasach hitlerowcy dokonywali masowych mordów Polaków, wśród których znaleźli się m.in. chorzy wywiezieni z Zakładu dla Ubogich w Śremie oraz pacjenci Szpitala Psychiatrycznego w Gostyniu.
W wydarzeniu uczestniczyła lokalna Społeczność, Przedstawiciele władz samorządowych, wśród nich Burmistrz Gminy Mosina Pan Przemysław Mieloch, Przewodnicząca Rady Miejskiej w Mosinie Pani Małgorzata Kaptur, Ułani Wielkopolscy, Reprezentanci Polskiego Stronnictwa Ludowego, Ochotniczej Straży Pożarnej w Żabnie, Koła Łowieckiego „Żbik”oraz inni znamienici Goście, którzy odwiedzili nasz ośrodek po zakończonej uroczystości.