PONY EXPRESS 2019

Szybka poczta konna czyli Pony Express przewiozła pierwsze listy w 1860 roku, działając początkowo na terenie Gór Skalistych i Wielkich Równin w USA. XIX – wieczną tradycję kultywuje dziś między innymi grupa polskich Entuzjastów, biorąc udział w europejskiej części Pony Express. Jesteśmy zaszczyceni i wzruszeni faktem, że po raz kolejny reprezentanci Fundacji Stworzenia Pana Smolenia mogli wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Tego roku, w bardzo trudnych warunkach (w nocy i w deszczu!), przez pola, lasy, drogi i dróżki, znosząc dzielnie wszelkie niewygody pojechały Aleksandra Nelke i Julia Dudek- drogie Panie, jesteście niesamowite! Naszą reprezentację wspierał Bursztynowy Zwierzyniec : Agata Kubska, Ewa Klajber i Mikołaj Klupczyński i Tobiasz Klupczyński. Czapki
z głów przed Wami! A to jeszcze nie koniec!!!! Bo ostatni etap, aż do bram samej fundacji prowadziła bryczka,
na której zasiadł nasz powożący, Marcin Noworzyń w towarzystwie Trenera Michała Nowaczyka( brawa dla Was!!!)
i zacnych Gości : Ani, Kasi, Julki, Michała oraz Mariana Klupczyńskiego, który bardzo nam dziś pomógł. Dziękujemy za wspaniałe emocje !!!! Osobne podziękowania kierujemy do Organizatorów Pony Express Polska- El Mariachi
z Rodziną i Przyjaciółmi, Gospodarze Centrum Country& Western Luboń: Dorota i Jack Przebierała- dziękujemy
za zaproszenie i tak piękne podtrzymywanie i krzewienie tej długoletniej tradycji. Specjalne podziękowania kierujemy pod adresem Beaty Demianowskiej i Zespołu z TVP 3 Poznań za towarzyszenie nam z kamerą w tych trudnych warunkach i niegasnący entuzjazm mimo rzęsistej ulewy! Dziękujemy Michałowi Mayerowi za wsparcie
i kłaniamy się wszystkim Przyjaciołom i Wolontariuszom, którzy byli z nami! W Baranówku kolejną zmianę odcinka Pony Express podjęli Reprezentanci Stajni ” Konik Polski ” z Sosnowca k/ Śremu, a my czekamy już niecierpliwie
na kolejną, 20- tą edycję tego wydarzenia w przyszłym roku. To będzie piękny jubileusz!