PAMIĘCI OFIAR II WOJNY ŚWIATOWEJ

31 sierpnia 2019 roku w przeddzień 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej, w lesie bogulińskim odprawiona została msza święta polowa, w intencji ofiar terroru hitlerowskiego, spoczywających w bezimiennych mogiłach. Pamięć o tym wydarzeniu czczona jest corocznie przez lokalną społeczność. Według zeznań świadków w roku 1940, w pobliskich lasach hitlerowcy dokonywali masowych mordów Polaków, wśród których znaleźli się m.in. chorzy wywiezieni z Zakładu dla Ubogich w Śremie oraz pacjenci Szpitala Psychiatrycznego w Gostyniu.

W tegorocznej mszy uczestniczyli licznie zgromadzeni mieszkańcy Sowinek, Sowińca i innych okolicznych wsi, Burmistrz Miasta i Gminy Mosina Pan Przemysław Mieloch, Przewodnicząca Rady Miejskiej w Mosinie Pani Małgorzata Kaptur, Ułani Wielkopolscy, Reprezentanci Polskiego Stronnictwa Ludowego, Ochotniczej Straży Pożarnej w Żabnie, Jednostki Wojskowej z Babek, Koła Łowieckiego „Żbik”oraz inni znamienici Goście.

Uczestnicy udali się następnie do Fundacji Stworzenia Pana Smolenia, gdzie uraczeni zostali pyszną grochówką gotowaną na ognisku przez Pana Mariusza Olejniczaka oraz domowymi ciastami przygotowanymi pod batutą Pani Klary Kurowskiej .