MARS VOLUNTEER PROGRAM

W poniedziałkowy poranek, 23 września przybyli do naszego ośrodka Dobrzy Znajomi….czyli Wolontariusze, którzy w ramach Mars Volunteer Program wspierają swoją pracą inicjatywy dobroczynne. Tuż po 9.00 rano dzielna drużyna Pań i Panów podzielona sprawnie na kilka zespołów, zakasała rękawy i ruszyła do działania (pierwszy dzień jesieni zaskoczył nas pozytywnie letnią aurą!) Nie było czasu na celebrację śniadania (zjedzonego w biegu!). Trawnik i okoliczne ławki pokryte zostały siodłami i ogłowiami, skrupulatnie konserwowanymi przez dzielne Wolontariuszki. Efekt – nie tylko wszystko pięknie lśni, ale na dodatek pachnie! Wiele trudu kosztowało okorowywanie desek, ale i tutaj udało się wykonać tak wiele !!! Nieopodal stajni trwały natomiast zmagania Panów, którzy utwardzali część drogi prowadzącej wzdłuż pastwiska – nie lada to wyzwanie, wymagające tężyzny fizycznej. Ale efekt wymagający owacji! Żmudną pracę w pocie czoła wykonywali również Wolontariusze, którzy zmagali się z konserwacją metalowego ogrodzenia – wyczerpująca to praca! Mimo nawału obowiązków, zdążyliśmy sobie mimo wszystko jeszcze miło porozmawiać o tym, jaką satysfakcję czerpie się z pracy hipoterapeutycznej, dlaczego tak ważny jest trening z koniem z ziemi…ba! Nawet poruszyliśmy temat imprintingu. Dziękujemy za miłe chwile, wspólnie spędzony czas, fantastyczną robotę i wiele sygnałów od Was, że to co robimy jest wartościowe i potrzebne. Dostajemy skrzydeł po takich wizytach!