Nasza Fundacja…

W niewielkiej wiosce położonej w pięknej, nadwarciańskiej okolicy, niedaleko bocianiego gniazda jest stajnia, w której konie posiadły wiedzę jak pomagać dzieciom ze specjalnymi potrzebami.
Zespół terapeutów służy radą i wieloletnim doświadczeniem, każdego obdarowując serdecznym uśmiechem.

Witamy w Fundacji Stworzenia Pana Smolenia!

Fundacja Stworzenia Pana Smolenia powołana została w roku 2007 przez aktora kabaretowego Bohdana Smolenia.
Głównym celem fundacji jest pomoc osobom niepełnosprawnym poprzez prowadzenie zajęć hipoterapeutycznych.

Poziom prowadzonych zajęć oraz niewątpliwy urok i magia tego miejsca przyciągają
do naszego ośrodka osoby z najbliższej okolicy, ale także i takie,
które dojeżdżają do nas ok. 50 km.
Zajęcia odbywają się w terenie lub na czworoboku a w razie deszczu w dużym namiocie. Prowadzimy również zajęcia z parapowożenia.

Zarówno dzieci jak i dorośli biorą udział w przedstawieniach, pokazach konnych (m.in. Cavaliada, Piknik Na Końskiej Polanie) i zawodach, a także uczestniczą w imprezach organizowanych wspólnie z naszymi Sponsorami.

W naszym Ośrodku stawiamy na maksymalną samodzielność jeźdźców. Uczymy opieki
odpowiedzialności za zwierzęta. Promujemy aktywny tryb życia prowadząc zajęcia
z podstaw jazdy konnej dla dzieci i młodzieży.

Od roku 2009 posiadamy certyfikat PTHiP.

Posiadamy również licencję amerykańskiego centrum hipoterapii SpiritHorse Therapeutic Center.

Funkcjonowanie ośrodka nie byłoby możliwe gdyby nie Państwa hojność – wpłaty z tytułu 1% podatku, darowizny pieniężne i rzeczowe, a także wspaniały wolontariat pozwalają nam tworzyć to piękne miejsce i planować jego rozwój. Modernizacja infrastruktury oraz kolejne inwestycje zależą od długofalowej współpracy z darczyńcami. Serdecznie zapraszamy do współpracy firmy oraz osoby prywatne, które chciałyby wesprzeć naszą Fundację.

Im dajesz więcej, tym większym się stajesz. Ale potrzebny jest ktoś, aby przyjmować.
Bowiem dawać to nie znaczy tracić.”
Antoine de Saint Exupery

Zdjęcia na stronie wykonał Pan Krzysztof Jarczewski http://jarczewski.pl/index.html